Turkish English

RİSK ALTINDAYIZ

 

                                     

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, Sorgun ve Boğazlıyan’da şap hastalığının tespit edildiğini belirterek, risk altında olduklarını ve tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, Sorgun ve Boğazlıyan’da şap hastalığının tespit edildiğini belirterek, risk altında olduklarını ve tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. 
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaettin Özdemir, İl Koordinasyon Kurulu toplantısında şap hastalığına dikkat çekti. Yozgat’ta şap hastalığına karşı aşılama çalışmalarının yapıldığını ifade eden Özdemir, Sorgun ve Boğazlıyan hayvan pazarlarında şap hastalığının tespit edildiğini aktardı. 
Yozgat’ta şap hastalığına karşı bir riskin bulunduğunu ifade eden Özdemir, dönemsel olarak aşılama çalışmalarının yapıldığını kaydetti. Yeni yavrular da sıkıntı oluşturacağını belirten Özdemir, “Yozgat’ta hayvancılık yapan 25 celep bulunuyor. Alım, satım ve nakliyelerde sorun yaşanabiliyor” dedi. 
Şap hastalığının büyük ekonomik kayıplara neden olabilen çok bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Özdemir, “Şap Hastalığı eylem planı kapsamında 2017 yılından itibaren Yozgat’ta “Aşılı Arilik Statüsü”ne geçileceğini ve tedbirlerin en üst düzeyde tutulacağını söyledi.
 Özdemir, Ülkemizin Şap Hastalığından ari bir ülke haline gelebilmesi için başlatılan proje ile Yozgat’ın da içerisinde yer aldığı, 44 ilde aşılı arilik statüsü uygulanacağını vurguladı. Özdemir, “Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım, tarafından geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde açıklanan ‘Milli Tarım Projesi’nin en önemli başlıklarından bir tanesi de ‘Şap Hastalığı Kontrol ve Eradikasyon Ulusal Eylem Planı’ kapsamında Şap Hastalığından ari bölgelerin oluşturulmasıdır. Bu kapsamda ilimizin doğusunda tampon bölgeler, bu bölgelerde de kontrol noktaları oluşturulacak, 2017 yı- lından itibaren bu kontrol noktalarından geçip aşılı ari bölgelere gelecek hayvanlarda belli şartlar aranacaktır” dedi. 
HASTALIK ZAMANINDA TEDBİR ALINMAZSA İLİN TAMAMINA BULAŞABİLİR 
Şap hastalığının ekonomiye büyük ölçüde zarar verdiğini kaydeden Özdemir şöyle devam etti: “Şap hastalığı, büyük ekonomik kayıplara neden olabilen çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık zamanında tedbirler alınmaz ise hasta bir hayvanın tüm işletmeye, işletmeden köye, köyden tüm ilçeye oradan da ilin tamamına hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle de ülke ekonomisi için büyük önem arz etmektedir. Şap Hastalığı eylem planı kapsamında 2017 yılından itibaren ilimizin de “Aşı- lı Arilik Statüsüne” kavuşacak olması nedeni ile tedbirlerin en üst düzeyde tutulacaktır.”

                                                                                                                                                                                           

 

  merhabayozgat.com