Turkish English

Yozgat, Boğazlıyan ve Yerköy Ticaret Borsaları, Yozgat’ta değerlendirme toplantısı yaptı.

 

  Yozgat, Boğazlıyan ve Yerköy Ticaret Borsaları, Yozgat’ta değerlendirme toplantısı yaptı.
  Yozgat Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekli:
 BÖLGEMİZDE AĞIRLIĞIMIZ VAR
Toplantı da Yozgat Ticaret Borsa Başkanı Mehmet Erkekli, Boğazlıyan Ticaret Borsa Başkanı Harun Halıcı, Yerköy Ticaret Borsa Başkanı Derviş Esatbeyoğlu, 2019 yılını değerlendirdi.
ÇITAYI HEP YÜKSELTTİK
Yozgat Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erkekli, Boğazlıyan Ticaret Borsası Başkanı Harun Halıcı ve Yerköy Ticaret Odası Başkanı Derviş Esatbeyoğlu bir araya gelerek 2019 yılının yılsonu itibari ile değerlendirme yaptıklarını, önümüzdeki yılda bu çalışmaların ne netice vereceğini, eksikliklerimizi, fazlalıklarımız ve üyelerimize yönelik yapacağımız çalışmaların daha değerli hal alması için bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Erkekli, “Borsamızın il borsası olarak toplantıyı burada gerçekleştirdik. Yozgat Ticaret Borsası 1991 yılında kurulmuş ve 2019 yılına kadar görevine hizmetine devam etmektedir. Bugün İç Anadolu bölgesi de diyebilirim özgür ağırlığı olan faaliyetleriyle en üst düzeyde çıtayı yükselterek bu durumlara gelmiştir. 1991 yılından sonra faaliyetleri 3 katlı binayı alarak hizmet vermeye başlamıştır. 5 yıl içerisinde açtığımız şubelerle hizmet vermeye başladı. Başta tahıl ambarı olarak nitelendirdiğimiz Sorgun, Sarıkaya, Şefaatli, Akdağ, Çekerek, Aydıncık, Kadışehri bölgelerinde hizmetlere devam ediyoruz. İşçi ve memurlarımız aktif olarak her zaman olduğu gibi görevlerine devam ediyorlar. Çünkü bu odayı biz hizmet ayağı götürme adına yaygınlaştırdık” dedi.
281 FAAL ÜYEMİZ VAR
Yozgat Ticaret Borsası olarak bugünkü durumumuz 2019 yılı borsamızın faal üyesi 281 kişi olduğunu belirten Erkekli, “Toplamda 381 kişi ama faal olmayanlarda var. Zaman zaman faaliyetlerini durduruyorlar. 2019 yılı Ekim ayı sonu itibari ile 380 bin ton buğday. 350 bin ton pancar, 25 bin ton mercimek,65 bin ton nohut, 35 bin ton arpa tescili yapılmıştır. Odanın kuruluşundan bugüne kadar kısır döngüler üzerinden yapılan ticaretlerin neticesinde geçmişte odamız fazla ekonomik güce sahip değildi. Bu zamanı bugüne kadar çok iyi değerlendirdik ve odamız İç Anadolu bölgesinde sayılı odalar haline hep birlikte geldik. Boğazlıyan ve Yerköy her zaman bir aradayız. Bir araya gelerek üyelerimize hizmet anlamında ne kadar faydalı oluruz diye bir araya gelerek toplantıları düzenliyoruz” dedi.
İŞLEM HACMİMİZ 550 MİLYON
Boğazlıyan Ticaret Borsası Başkanı Harun Halıcı ise, “Borsamız 1994 yılında kuruldu. Üye sayımız 100’e yakın ama şuanda aktif 62 kişi. Personel sayımız ise 9 adet. Son derece modern bir binada hizmet veriyoruz. Ben ikinci dönem başkanlığı yapıyorum. İşlem hacmimiz 550 milyon lira. Bu yıl türüp kaydı başladı. Bin 880 çiftçimizi borsamıza dahil ettik. 2019 yılı verim ve kalite geçen seneye göre daha düşüktü. Yağış ve süne olayından dolayı verimimiz biraz daha geriye gitti. 2019 yılında Boğazlıyan Belediyesi ile birlikte sosyal ve kültürel etkinliklerimiz oldu. Boğazlıyan’da her zaman sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunmaya çalışıyoruz. Yine Boğazlıyan ilçemizde tarımsal alanda işbirliği protokolü imzaladık. Borsamızda Mehmet başkanımız kadar olmasa da arkasından bir adım takip ettiğimize inanıyorum” dedi.
235 ÜYEYE HİZMET VERİYORUZ
Yerköy Ticaret Odası Başkanı Derviş Esatbeyoğlu ise, “bu güzel toplantıyı gerçekleşmesinde Mehmet başkanımıza teşekkür ediyorum. Bir ilin yapacağı beklentilerimiz bunlar. Mehmet başkanımızın yaptığı bu tür etkinliklerin her zaman içerisindeyiz. Kuruluşumuz 1992 yılında 235 üye 6 personelimizle çiftçimize ve esnafımıza hizmet veriyoruz. Laboratuarlarımız son sistem. 2019 yılı işlem hacmimiz brüt 250 milyon TL. Trüp’e 2 bin çiftçimizi kayıt ettirdik. Buğday, arpa, nohut, Mercimek, pancar, canlı hayvan, et, tavuk tescili yapıldı. 2019 yılında çiftçilerimiz kuraklıktan dolayı verim ve ürün kaybı yaşadı. Çiftçilerimiz sıkıntılı günler geçiriyor. Bunları da toplantılarla kamuoyuna duyurmayı düşünüyoruz” diye konuştu.